Ugens Ledelsestips uge 11 - er hvorfor et godt ord?

by Tanker-Om-Ledelse  

Sværhedsgrad: middel

Der findes en række forskellige spørgeord, som begynder med "hv". Det kan være hvor, hvornår, hvem, hvilke, hvordan og hvorfor. Vi bruger spørgeordene som ledere, når vi vil formulere et spørgsmål og vil udforske noget. Vi bruger dem også i forbindelse med coaching.

Kig på ordene - er der forskel på dem? Hvilken type svar forventer du med de forskellige spørgeord?

Ordet "hvorfor" afkræver oftest en forklaring. "Hvorfor kommer du for sent?", "hvorfor er den deadline overskredet?" er eksempler. Det er spørgsmål der hurtigt rejser forsvarsmekanismer hos den der spørges. Hvorfor bruges ikke altid i sætninger der var tænkt som en beskydning og kan selvfølgelig også bruges i sætninger som "hvorfor er du så glad i dag?". Alle ovenstående kunne være formuleret på andre måder, eksempelvis med "hvordan kan det være...?", "hvad var årsagen til...?

Formuler dig uden "hvorfor" denne uge, når du skal spørge og se om du kan nøjes med de andre spørgeord

2 comments

User ratings
5 star:
 
(0)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(1)
1 star:
 
(0)
1 rating
Average user rating:
**---(2.0)
Comment from: Jørgen Toldsted
Jørgen Toldsted
**---

Det har altid undret mig at diverse coaching-tips mv. ukritisk videregiver advarslen mod brugen af ordet hvorfor. Tror ærlig tilat, at folk ikke er dummere end, at de godt kan genkende et 'hvorfor' forklædt som 'hvordan kan det være' :-)

Et empatisk 'hvorfor' kan faktisk åbne op for megen nyttig reflektion!

18/03/10 @ 22:16
Comment from: Tanker-Om-Ledelse
Tanker-Om-Ledelse

Jørgen jeg er delvist enig i det sidste og det afhænger af situationen det bruges i. I indlæget er der dog ikke kun tænkt på coaching, men lige så meget i hverdagen (hvor coaching er en af mange muligheder).
For mig handler det ikke om at forklæde noget, men om at stille oprigtige spørgsmål for at forstå den du spørger eller den situation der spørges om. Her kan "hvorfor" nogle gange være med til at bringe et forsvar op.

21/03/10 @ 22:23


Form is loading...