Category: "Litteratur og links"

Bog - Hvad vil i med netværk?

by Tanker-Om-Ledelse  

I maj 2010 udkom bogen "Hvad vil i med netværk?" af Tore Wanscher, Andreas Rønne Nielsen & Eva Bechmann.

Bogen handler om de strategiske beslutninger bag værdiskabende netværk. Netværk kan være inden for en organisation, men mange netværk går på tværs af organisationer og brancher. Bogen behandler netværk som et ledelsesværktøj, men henvender sig ikke kun til ledere men også medarbejdere og konsulenter, som arbejder med organisationsudvikling eller med netværk.

Bogens omdrejningspunkt er WONG-modellen med to akser og fire zoner. Den horisontale akse handler om værdi (kendt - ukendt) og den vertikale akse handler om viden (fokuseret - diffus). De to akser skaber fire zoner - markedsplads, praksis, innovation og tænketank. Se figuren herunder fra bogen side 59 og læs detaljerne i bogen.

Alle vil arbejde med netværk og "netværke", men ofte er der ikke fokus på den værdi netværk skal bibringe. Jeg er enig med bogens anskuelse af netværk, nemlig at det er et ledelsesværktøj. Det er en investering, som skal give et udbytte rent fagligt eller måske socialt.

Hvad vil i med netværk

Rettidig omsorg af Jens Moberg

by Tanker-Om-Ledelse  

En ny bog skal på min læseliste og det er Rettidig omsorg af Jens Moberg. Begrebet rettidig omhu er kendt af mange, men som Jens Moberg siger så er rettidig omsorg måske en forudsætning for medarbejderes rettidige omhu.

rettidig omsorg 

Why Should anyone be lead by You

by Tanker-Om-Ledelse  

Hvorfor skulle nogen blive ledet af dig?

For mig har det været starten på en del interessante tanker. Bogens titel er faktisk et særdeles vigtigt spørgsmål, at bruge lidt tid på som leder. Bogens to forfattere (Rob Goffee og Gareth Jones) har et langt cv bag sig og det synes jeg også bogen udstråler. Jeg kan kun anbefale den og den kommer på min liste over bøger man bør hente inspiration fra som leder.

Why Should Anyone Be Led by YOU? har undertitlen What it takes to be an authentic leader. Forfatterne gør nemlig op med de typiske leder karakteristika, som en hel del anden litteratur ellers bruger meget plads på. Mange artikler og bøger forsøger at ekstrahere de karaktertræk hos en leder, som er det der gør lederen til succesfuld. Læs her om måleusikkerhed. Uden at snakke Situationsbestemt ledelse i fire kvadranter som Blanchard gør, så siger forfatterne et ledelse er situationsbestemt og derfor vil enkelte ledertræk ikke være det vigtigste. Det handler om at kunne mærke eller fornemme situationer og agere herefter.

Lederskab & følgeskab
Du kan ikke være leder uden et følgeskab eller nogen at lede. Ledelse er relationelt (handler om relationer) og følgeskabet har også en væsentlig rolle at spille. sagt på en anden måde i bogen, så er ledelse ikke noget man gør til andre, men noget man gør med andre.

Ovenfor er kun et lille ekstrakt af bogen, der er meget mere. Bogen findes kun på engelsk, men er læsevenlig.


Why should anyone be led by you?

Besøg også debatten på: debat.tanker-om-ledelse.dk Jeg vil gerne høre fra dig og du kan se hvad andre har skrevet.

Links til samarbejdspartnere

by Tanker-Om-Ledelse  

Brug tiden under transport

by Tanker-Om-Ledelse  

En lang række interessante bøger findes også på cd. Ligesom jeg har lavet et indlæg om litteratur, så har jeg her samlet en række cd'er. Jeg bruger dem selv en gang i mellem, når jeg kører i bil eller rejser. De kan jo også nemt flyttes over på en MP3 afspiller. Radioen er fin, men jeg føler tit at tiden bliver spildt. En del cd'er er faktisk ikke særligt dyre (omkring 100 kr.).

Her er en eksklusiv liste:


One minute manager CD engelsk One minute manager to work CD Getting things done CD

Good to great CD 7 gode vaner CD Den 8. vane CD

Gung Ho CD emotional_intelligence CD Beyond the goal CD


Nogle cd'er kan være afkortede versioner (abridged) og andre fulde versioner (Unabridged)

1 3