Category: "Værktøjer,metoder"

iPad og programmer for ledere

by Tanker-Om-Ledelse  

Den er på det Europæiske marked og nu også på mit skrivebord. Selvfølgelig mest fordi jeg er til alle former for elektronik og gadgets og jeg tror Apples iPad falder ind under begge.

Jeg har kigget lidt på iPad og der programmer der idag findes til den. Er der værktøjer og programmer jeg kan anvende som leder? hvad findes der af Podcasts og bøger til iPad? Nogle vil måske også kunne bruges på iPhone og iPod. Jeg er ikke af den overbevisning at man kan blive en bedre leder, fordi man har en iPad eller en pc, men man kan måske bliver mere effektiv rent personligt og derigennem frigøre tid til ledelse. Ledelse er noget man gør sammen med andre og i det skal en computer, telefon, iPad eller lignende kun ses som et værktøj.

Størstedelen af programmerne skal hentes gennem iTunes når iPad'en tilsluttes en Mac eller Windows baseret pc.

Programmer jeg kun bruge som leder:

iThoughtsHD til mindmapping. Ganske udemærket program til an pris af ca. 30-40 kr

Moodboard til brainstorming. Findes også som gratis lite version længere nede.

Gratis programmer:

Evernote til at tage noter. Du kan komme til dine noter fra enhver pc.

Feedler RSS Reader for i Pad and iPhone (meget populær læser til feeds - eksempelvis fra Tanker-Om-Ledelse.dk

Moodboard til brainstorming. Gratis version.

Stickyboard til virtuelle post-it sedler. En uendelig stor tavle at arbejde på eksempelvis til brainstorm og lignende sessioner

Pocket Pond HD fisk skulle være afslappende

Podcasts og bøger:

Der findes også en tjeneste kaldet Freebooks, hvor der efter deres eget udsagn skulle ligge 23.000 bøger til download. Du kan selvfølgelig hente og se mange forskellige podcasts, blandt andet også dem vi har hos Tanker Om Ledelse i menuen til højre under "podcasts".

Kompakt Kalenderen

by Tanker-Om-Ledelse  

Om Kompakt Kalenderen
Dette er et helt simpelt og lavteknologisk værktøj til brug for planlægning af opgaver, projekter med videre. Kompakt Kalenderen er udviklet af David Seah og jeg har oversat og tilpasset den til dansk brug. Jeg er selv begyndt at anvende kalenderen, da den er så simpel at gå til og kan trækkes frem under et møde.

kompaktkalender


Hvorfor dette design?
Cayndy Bar o'time kalder David Seah også designet, men det er ikke blot en fiks ide. Designets tanke er at et helt år kan ses på en side. Det giver en stor overskuelighed, det er nemt at tælle arbejdsdage og det minder lidt om et Gantt kort. Et gantt kort fylder blot en hel del mere

Hvordan bruges kalenderen
Download excel filen og åben den på din pc. Det første faneblad giver lidt vejledning, men ellers vælg kalender fanebladet og du er klar til at starte.
Sæt en ring rundt om startdatoen og lav en streg ud til kommentarområdet til højre. Her skriver du blot kommentarerne. Jeg har udviklet min egen tegnsætning, med bølgede linier, firkantede kasser osv.
Kalenderen kan nu også selv regne frem, hvis du skifter årstal.

Udskriv kalenderen
Kalenderen er sat op til nemt at kunne printes i A4. Du kan vælge kun at print et par måneder ud og overskrifter og lignende vil stadig komme med på udskriften

NYT 2010 og 2011 VERSIONEN KLAR !
Du kan hente filerne i excel eller pdf format HER

Spild skal bekæmpes

by Tanker-Om-Ledelse  

Spild er alt det der ikke forøger værdien af et produkt eller en service! Taiichi Ohno fra Toyota, definerede for længe siden 7 kategorier af spild. De kan huskes hvis man kan huske navnet Tim Wood - hvem er Tim Wood?

T Talent
I Inventory (lager)
M Motion (bevægelse og transport)

W Waiting(ventetid)
O Overproduktion
O Overprocessering
D Defekter

Man kan altid spørge sig selv om den operation vi laver lige nu, giver værdi for vores produkt eller service. Vil kunden betale for at vi internt transporterer varer eller papirer rundt? I relation til ledelse, synes jeg spild er særdeles vigtigt at tale om. Jeg mener at spild hænger sammen med respekt eller nærmere mangel på respekt i nogle tilfælde. Man bør hele tiden have fokus på spild, så man ikke spilder andres tid eller deres talent. Ved nærmere eftertanke er jeg på det sidste også kommet frem til at reduktion af spild er en væsentlig del af lean ledelse.

For mit eget vedkommende kan der også være en sammenhæng med engagement og motivation. Når jeg ikke producerer spild og når mit talent ikke bliver spildt, så vil det føre til et stigende engagement. At angribe spild og lede efter det i hverdagen, bringer mange andre fordele med sig. Mindre energiforbrug, færre muligheder for fejl og defekter og ikke mindst engagement. Gå ud og led efter det, det findes alle vegne. Tænk på at fjerne spild hver gang du tager en beslutning.

Måles det rigtige?

by Tanker-Om-Ledelse  

En sund skepsis og en velbevaret analytisk sans er værd at bevare. Hver dag møder man historier i nyhedsmedier og på arbejdet, som bygger på en undersøgelse og det man kan udlede af den. Jeg tror faktisk det er en af de nemmere måder at få plads i medierne på. Lav en undersøgelse og send resultatet ud, så vil du hvis det er interessant nok, få omtale. Ikke mange spørger til hvordan det er lavet, teorien bag, statistikken og så videre og det er slet ikke helt ligegyldigt.

Jeg læste for nogle år siden en artikel i Harvard Business Review (HBR), som giver lidt til eftertanke. Jeg tænker jævnligt på den, da den er et godt eksempel på hvor indviklet det er, at lave og tyde undersøgelser. Historien er måske ikke den mest indviklede, men du kan sikkert tænke et eksempel op fra din hverdag, som kunne indeholde de samme fælder. Fænomenet kaldes selection bias.

Her er min genfortælling af historien:

Under anden verdenskrig blev der sendt et stort antal bombefly fra england og ind over det meste af Europa. En del fly gik tabt eller blev beskadiget og der var store tab på de alieredes side såvel som på tysk side.
Statistikeren Abraham Wald arbejdede med sårbarheden overfor fjendens kugler på fly. Alle data viste at enkelte dele af et fly rammes oftere end andre. Flyvevåbnet konkluderede derfor, at disse dele skulle forstærkes, for bedre at kunne modstå kuglerne. Abraham mente dog lige det modsatte. De dele der viste færrest skudhuller skulle beskyttes. Det gjorde han med baggrund i sin statistiske viden og indsigt. De tilgælngelige data viste jo kun skudhuller på de fly der kom tilbage til England og ikke de fly der gik tabt inden. det kan også siges på en anden måde. Der fly der kom tilbage og som data kom fra, var med sandsynlighed ikke blevet ramt et kritisk sted. Det ville altså ikke give værdi at forstærke de dele der hyppigt blev ramt.

At studere succes er ok, så længe man husker også at inddrage data fra fiaskoer. Prøv at tænke denne tanke om meget ledelseslitteratur eller hele den industri der er bygget op omkring personlig udvikling og omkring ledelse.

Se mere i Wikipedia

Opremsning af konklusionen

by Tanker-Om-Ledelse  

For nylig i forbindelse med et møde, kom jeg til at tænke på, hvor ofte afslutningen af et møde bliver uskarp eller ikke præcis nok til at sige hvad konklusionen blev. Hvorfor havde vi møde og hvad kom vi frem til? mener vi at vi kom frem til det samme? Jeg synes nu ellers ikke jeg har problemer med at sikre et godt og udbytterigt møde.

Løsningen på et bedre møde oplevede jeg med det samme. En kollega afsluttede mødet med kort at ridse konklusionerne op. Det var en blanding af beslutninger, konklusioner og aktioner på et dagligt statusmøde. Det tog ikke meget mere end 30 sekunder og alle sad tilbage med det samme billede af mødet.

Jeg har nu tvunget mig selv til at gøre det samme den sidste uges tid og jeg synes, det sender et tydeligt signal af ledelse og overblik. Der er enighed inden man skilles, alle har fået de vigtigste budskaber to gange og alle har haft mulighed for, at sige om de sidder med samme billede. Ledelse handler i stor udstrækning om kommunikation og det er sådan med kommunikation, at det budskab modtageren sidder tilbage med, er det der er kommunikeret. Det er ikke det der er sagt og vist der er det kommunikerede.
Hvis resultatet skal være til 12 (på den nye karakterskala), så slutter man lige med at få en aktiv tilkendegivelse fra hvert enkelt på at det er forstået. Igen tager det ikke mange sekunder og det har en stor effekt.

Så lad udbyttet af dine møder blive 50 % større, blot ved at bruge 30 sekunder på en opsummering og 30 sekunder på aktiv tilkendegivelse.

"Hvis jeg lige skal summere mødet op, så var status fra produktionen, at alt har kørt som planlagt siden igår. Vi ligger lidt lavt på udbyttet og det vil lederen for gruppen følge op på idag og give status på imorgen..."

1 2